یکی از پر کاربردترین روش های چاپ، Offset است. واژه Offset به معنای غیر مستقیم و یکی از متداول ترین نوع چاپ هاست. روش کار چاپ افست به این شکل میباشد که ابتدا الگوی مورد نظر، بر روی یک سطح لاستیکی چاپ میشود. سپس این سطح الگو، بر روی کاغذ چاپ می شود. چاپ افست، برای چاپهایی با حجم بسیار بالا مثل چاپ روزنامه استفاده میشود. در این روش که برای چاپ های انبوه استفاده می شود، جوهر مستقیم به کاغذ انتقال نمییابد و به همین دلیل تکثیر رنگ ها دقیق و بسیار تمیز در می آید.
چاپ افست نیز مانند برخی دیگر از چاپ ها دارای مزایا و معایب مختلفی است که در ادامه به شرح آن خواهیم پرداخت.
از آنجا که هر فایل چاپی، چهار زینک دارد؛ و این زینک های آلومینیومی برای حداکثر ۵۰۰۰ نسخه چاپی قابل استفاده هستند، پس میتوان نتیجه گرفت، که در فرایندهای چاپی با تیراژ بالا، چاپ افست دارای صرفه اقتصادی بسیار زیادی است. زیرا با افزایش تعداد نسخهها تا ۵۰۰۰ نسخه، دیگر لازم نیست، هزینه مجددی برای زینک جدید، پرداخت شود. به همین دلیل است که میگویند چاپ افست در حجم بالا بسیار با صرفه است.
همچنین به دلیل چاپ چهار مرحله ای چاپ افست، محصول نهایی دارای کیفیت بسیار بالایی است. چون در هر مرحله اگر نقص و عیوبی داشته باشد، توسط رنگ ها در مرحله بعد پوشانده میشود. و بنابراین پرینت نهایی بسیار با کیفیت است.
برای اطلاع از قیمت به روز و مشاوره در خصوص چاپ افست و طراحی با شماره ۰۹۱۲۱۵۷۳۱۸۵ و یا شماره ۷۷۴۵۲۲۲۴ ، ۷۷۲۴۲۹۱۵ تماس بگیرید.
اولین مرحله در چاپ افست طراحی است. سپس طرح نهایی شده به مرحله لیتوگرافی می رود .این طرح بر روی صفحات آلومینیومی به نام زینک قرار گرفته ،هر زینک به دور غلتکی پیچیده شده است . هر غلتک حامل زینک با دو غلتک دیگر در تماس است. غلتک اول آب و دومی جوهر است. بنابراین زینک اول مرطوب شده و در مرحله دوم جوهری و به این ترتیب طرح بر روی کاغذ پیدا خواهد شد.
سیستم رنگ در چاپ افست براساس دو گروه رنگی است گروه رنگی RGB وCMYK.
گروه رنگی RGB نماد سه رنگ قرمز، سبز و آبی است که به آنها رنگ های افزایشی یا اولیه می گویند. این رنگ ها با ترکیب رنگ سفید به وجود می آیند.
اما گروه رنگی CMYK نماد رنگ های ارغوانی، زرد، فیروزه ای و سیاه هستند. و به آنها رنگ های ثانویه میگویند؛ زیرا از ترکیب رنگ های اولیه به وجود آمده اند.
ماشینهای جدید افست از زینک فلزی، پوشش پلاستیکی، سیلندرهای افست و غلتک مرکبی تشکیل شدهاند. مرکب از غلتکهای مرکبی خارج شده و به زینک فلزی رسیده و از آنجا بر روی زینک پلاستیکی منتقل میشود. سپس تصویر زینک پلاستیکی، با فشار دستگاه، بر روی کاغذ چاپ میشود و از ماشین چاپ خارج میشود. کاغذ چاپی وارد گرمخانه میشود؛ تا تصویر خشک شود. سپس وارد غلتک های سرد شده، تا از هرگونه لکه شدن کاغذ توسط مرکب جلوگیری کنند. این ماشین ها به دلیل گنجایش بالا و سرعت زیاد ،گزینه بسیار خوبی برای چاپ های انبوه است.
چاپ افست محدودیت های خاصی ندارد و می توان با آن، هر نوع کاغذی با هر نوع ضخامت و جنسی را چاپ کرد. حتی با میتوان بر روی ورقه های فلزی و پلاستیکی نیز چاپ افست را زد. بنابراین با آن میتوان انواع کتابها و بروشورها و … در تعداد بالا چاپ کرد.
چاپ افست به دلیل قیمت پایین و کیفیت بالا و استفاده از موادی که در آن سرب وجود ندارد، هنوز هم، در میان دیگر تکنیک های چاپ برتری خاصی دارد. از کل محصولات چاپی، ۴۰ تا ۴۵ درصد آن مربوط به چاپ افست است. با رشد و تحول چاپ های دیجیتال، استفاده از چاپ افست کمتر شده است، به هرحال با تمام مزایایی که چاپ افست دارد استفاده از این چاپ روزبه روز کاهش یافته است .
یک کارشناس و تحلیلگر صنعت فرانک رومانو، گفته است: استفاده از چاپ افست از ۴۹ درصد در سال ۲۰۱۲ به ۳۷ درصد در سال ۲۰۲۰ رسیده است و در حالی که چاپ دیجیتال در همین بازه زمانی از ۹ تا ۲۱ درصد افزایش یافته است.
به هر حال باید این نکته را مورد توجه قرار داد که با پیشرفت و فناوری جدید، ماشینها و دستگاههای چاپ نیز تحول پیدا کردهاند و صنعت چاپ در حال تغییر و تحول است. اگر بخواهیم در این راه موفق باشیم به جای مقاومت در برابر تغییرات ،باید خود را با تغییرات سازگار کنیم. به دنبال نوآوری و ادغام باشیم و از باورهای غلطی تا حد امکان دوری کنیم.