اگر بخواهیم به صورت کلی و ساده سیستم چاپ افست را توضیح دهیم، باید بگوییم: سیستم چاپ افست به صورت کاملاً انبوه برای چاپ انواع بروشورها،روزنامه، کاتالوگ، پوستر، کارت ویزیت فرمهای عمومی و … به کار میرود. در حقیقت هرآنچه به صورت گسترده قابل چاپ باشد، میتوان با افست چاپ کرد. یکی از مزایای مهم چاپ افست، که آن را از بقیه سیستمهای چاپی مجزا میکند، تیراژ بالا و کیفیت عالی این سیستم است؛ زیرا در این روش، جوهر مستقیم به کاغذ انتقال نمییابد و به همین دلیل تکثیر رنگها دقیق و بسیار تمیز در میآید. در ادامه به شرح چاپ افست چهار رنگ خواهیم پرداخت.
طراحی: اولین بخش هر سیستم چاپی طراحی است. این کار بسیار تخصصی و حساس است.
لیتوگرافی: پس از طراحی، پروژه وارد بخش لیتوگرافی میشود و به وسیله دستگاه ایمیج سنتر از طرح فیلم گرفته شده، چهار فیلم تهیه شده، بر روی دستگاهی به نام « قید» کپی میشوند. طرح کپی شده بر روی صفحات آلومینیومی به نام زینک قرار میگیرد.
چاپ: هر زینک به دور غلتکی پیچیده شده است. هر غلتک حامل زینک با دو غلتک دیگر در تماس است. غلتک اول آب و دومی جوهر است. بنابراین زینک اول مرطوب شده و در مرحله دوم جوهری، به این ترتیب طرح بر روی کاغذ پیدا خواهد شد.
برای اطلاع از قیمت به روز و مشاوره در خصوص چاپ افست و طراحی با شماره ۰۹۱۲۱۵۷۳۱۸۵ و یا شماره ۷۷۴۵۲۲۲۴ ، ۷۷۲۴۲۹۱۵ تماس بگیرید.
سیستم رنگ در چاپ افست براساس دو گروه رنگی است.
گروه رنگی RGB نماد سه رنگ قرمز، سبز و آبی است؛ که به آنها رنگهای افزایشی یا اولیه میگویند. این رنگها با ترکیب رنگ سفید به وجود می آیند.
اما گروه رنگی CMYK نماد رنگ های ارغوانی، زرد، فیروزه ای و سیاه هستند و به آنها رنگهای ثانویه میگویند؛ چون از ترکیب رنگهای اولیه به وجود آمدهاند.
از این دو گروه رنگی چهار رنگ اصلی در چاپ افست به وجود میآیند و هر کدام با حرف انگلیسی مشخص میشوند.
هر کدام از این رنگ ها به نسبت ۰ تا ۱۰۰ درصد قابل تنظیم هستند و هر تغیییری در عدد و کد رنگ، یک رنگ جدید به وجود می آورد به همین دلیل است که میگویند تنوع رنگ در چاپ افست بسیار گسترده و بالاست.
هر رنگ در چاپ افست به صورت یک کد رنگی تعریف میشود. تکنسین دستگاه چاپ با یادداشت کردن این کدها میتواند همیشه محصولات یک رنگی را تحویل دهد، بدون آنکه ضریب خطا و اشتباهی داشته باشد. مثلاً ترکیب رنگی آبی زیر نشان میدهد که تکنسین از رنگ زرد و قرمز اصلاً استفاده نکرده است. بنابراین با یادداشت کردن این کد همیشه به چنین رنگ آبی در چاپ دست پیدا می کند و برای آنکه رنگهای بیشتری داشته باشد، مرتب می تواند این کدها را تغییر دهد.
C=100 , M=0 , Y=0 , K=100
گاه دیده شده که طرح چاپ شده با آنچه که در سیستم رایانه است ،متفاوت و از نظر رنگی باهم اختلاف دارند . در این موارد مشکل اصلی کجاست؟ بسیاری از افراد این اختلاف را به چاپ و دستگاه و یا نبود کیفیت رنگ ربط میدهند. در صورتی که این طور نیست. این اختلاف نتیجه متفاوت بودن، سیستم رایانه و سیستم چاپ افست است. سیستم رایانه، براساس سه رنگ RGB بوده و از ترکیب رنگهای قرمز، آبی و سبز استفاده میشود. در حالی که در چاپ افست از گروه رنگی CMYK، با ترکیب چهار رنگ، قرمز، آبی، زرد و سیاه تشکیل شده اند.
استاندارد کنسرسیوم بینالمللی رنگ (ICC) و استاندارد ایزو، تنها مربوط به چهار رنگ اصلی CMYK میباشد. بنابراین این استانداردها را برای روزنامه، رول تجاری و … میتوان استفاده کرد. رنگ های اصلی بدون هیچ زحمتی در چاپخانه مورد استفاده قرار میگیرند. اما باید این نکته را نیز اضافه کرد که حتی با چنین استانداردی در رنگهای اصلی باز هم تولیدات ارائه شده در هر چاپ خانه با یکدیگر فرق میکند؛ که علت آن را قبلاً توضیح دادهایم.
این رنگ ها در برخی کارها به چهار رنگ اصلی اضافه میشود. رنگ های خاص در بیرون از دستگاه چاپ ساخته میشود. اگر از رنگ های آماده خاص استفاده میکنید اولاً از تولید کننده بخواهید مقدار کالریمتریک را برای ورقهای چاپ شده تر و ورقهای خشک شده جداگانه تحویل دهد. ثانیاً همیشه این رنگها را از یک سازنده خریداری کنید؛ تا رنگهای چاپخانه همیشه ثابت و یکسان باشد. ثالثاً در هنگام اندازه گیری کالریمتریک حتماً آن را با مقادیر اسمی یادداشت کنید، تا اندازه ثبت و رنگ به دست آمده همیشه ثابت باشد.