اثرگذاری و زیبایی هر کتاب، بروشور، کاتالوگ و … بستگی زیادی به نوع صحافی و سازماندهی آن دارد، هر چه این صحافی زیباتر باشد، اثرگذاری و ماندگاری بیشتری بر ذهن مخاطب خواهد داشت.، روشهای مختلفی برای صحافی کردن انواع کتابها، بروشور، کاتالوگ و … وجود دارد که انتخاب هر یک از این روشها به تعداد برگهها، نوع جلد، شیوه سازماندهی و … بستگی دارد. یکی از روشهای مرسوم برای صحافی بروشور، کاتالوگ و کتاب مفتول کردن آن است، صحافی مفتول در دو نوع به کار میرود که در ادامه به شرح آن خواهیم پرداخت.
کتاب مفتول از روشهای متداول برای صحافی کردن است، در روش صحافی به وسیله مفتول (منگنه) برگههای مورد نیاز به ترتیب تا خورده و به ترتیب صفحه داخل یکدیگر قرار میگیرند و سپس به وسیلهی دستگاه منگنه کن به یکدیگر منگنه میشوند، توجه داشته باشید این روش از صحافی برای کاتالوگها و یا بروشور و کتاب هایی که تعداد کمی دارند مناسب است و اگر تعداد برگهها بیش از حد توان مفتول باشد امکان به هم ریختن صفحات و یا کَنده شدن مفتول وجود دارد این امر در هر دو نوع مفتول یعنی ساده و لوپ وجود دارد.
مفتولهای مورد استفاده در صحافی کتاب ، بروشور و کاتولوگ به دو نوع ساده و لوپ تقسیم میشوند که در ادامه هر یک را به صورت جداگانه توضیح خواهیم داد.
این نوع از مفتول همان منگنههای مورد استفاده مصارف روزانه در شرکتها ، خانهها، مدارس میباشد که کاربرد بسیاری در صنعت چاپ کتاب و بروشور و … دارد.
این نوع از مفتولهای مورد استفاده قالباً زیباتر از نوع اول است، برای فانتزی و زیباتر شدن کاتالوگها معمولاً از مفتول لوپ استفاده میکنند. منگنه یا مفتول لوپ به شکل یک نیم دایره یا حلقه در کنار کتاب و بروشور و .. قرار میگیرد این نوع از مفتول برای قرار گرفتن در زونکن و یا در کتابخانه بهتر از مفتول ساده است.
این دو نوع مفتول از لحاظ کاربرد فرقی با یکدیگر ندارند و در دو نوع لوپ و ساده برای جلد عطفی در نظر گرفته نمیشود اما مفتول لوپ به لحاظ عناصر بصری، کاتالوگ و بروشور را زیباتر و خاص تر میکند اما مفتول ساده چندان جذابیت و زیبایی ندارد، در صورتی که کاتالوپهای تجاری و تبلیغاتی دارید توصیه میشود از مفتول لوپ استفاده نمایید.
همچنین تعداد کاغذ صحافی کرده به وسیله مفتول (منگنه) ساده و لوپ تفاوتی با یکدیگر ندارند و این موضوع بیشتر بستگی به ضخامت کاغذ دارد در صورتی که ضخامت یک کاغذ بیش از ۲۰۰ گرم باشد، تعداد صفحات بیش از ۲۲ را برای هر دو نوع ساده و لوپ پیشنهاد نمیکنیم، زیرا ضخامت بیشتر این برگه در کنار یکدیگر ممکن است میزان نگهداری مفتول را دچار مشکل کند.
نکته قابل توجه این میباشد ه جنس مفتول استفاده شده بایستی مرغوب باشد در غیر این صورت ممکن است در بازههای زمانی طولانی مفتول اکسید شده و از زیبایی بروشور وکاتالوگ بکاهد.
در مرحله اول بایستی کلیه برگههای مورد نظر چاپ ( در انواع گلاسه براق، مات و …) و پس از چاپ از قسمت مورد نظر تا شده و کلیه برگه به ترتیب داخل یکدیگر گذاشته شوند سپس مفتول از نوع ساده و یا لوپ از میان برگههای کاغذ عبور داده شود و سپس مفتول در پشت کاغذ قفل میشود این روش بیشتر برای محصولات زیر کاربرد دارند:
همانطور که در بالا قسمت مزایای مفتول به قیمت مناسب آن اشاره کردیم، بایستی چنین گفت که روش مفتول لوپ به نسبت مفتول ساده از قیمت بیشتری برخوردار است اما زیبایی و ویژگیهای مثبتتری نسبت به مفتول ساده دارد، کمترین هزینه مفتول ساده برای بروشور و کاتالوگ مبلغ ۲۵.۰۰۰ تا ۵۰.۰۰۰ تومان است و کمترین تعداد سفارش برای مفتول در مراکز چاپ بزرگ ۵۰ عدد است.
برای مفتول کردن به روش ساده به تعداد ۱۰۰ عدد بروشور یا کاتالوگ و … با سلفون براق یک رو در اندازه A4 بین ۲۰۰.۰۰۰ تا ۲۶۰.۰۰۰ تومان خواهد بود، هزینه مفتول ساده با سلفون مات یک رو در اندازه A4 250.000 تا ۳۰۰.۰۰۰ تومان خواهد شد.
هزینه مفتول لوپ به تعداد ۱۰۰ عدد بروشور یا کاتالوگ و … با سلفون براق یک رو در اندازه A4 400.000 تا ۴۵۰.۰۰۰ تومان است، ضمناً هزینه مفتون لوپ با سلفون مات یک رو در ۴۵۰.۰۰۰ تا ۵۰۰.۰۰۰ تومان خواهد شد.
هزینه سلفون مات و لوپ دو رو برای هر دو نوع صحافی تقریباً دو برابر خواهد شد.